Krize v knihkupectví

Kniha by neměla být jen zdroj zábavy, ale měla by nést i poselství a jistý druh poučení.

 

Ne, to nejsou fráze. Sami se můžete přesvědčit, že v době internetu, mnohem raději názory píšeme, než vyslovujeme nahlas. A ostatní je zase raději čtou, než poslouchají, i z toho důvodu, že by je, řečené nahlas, mohl někdo slyšet a spojil by si je s jejich osobou.

Doma se pak ztotožňují s něčím, co jim, jak sami přiznávají, mluví z duše, ačkoliv to řeknou jen sami sobě.

 

Po dlouhé době jsem se byl projít po brněnských knihkupectvích. Osahat si tištěné knihy. Očuchat jejich vůni. Nasát pel právě narozených dětí, která byla vržena po poličky světa knihkupectví a starejte se sama.

Které z knih mají šanci, aby mi padly do oka jen podle jejich hřbetu? Zapůsobí na mě natolik, abych si jednu, dvě osvojil, vzal domů a nechal je, aby mně změnily život? Ocitly se v ostré konkurenci, která chce nakrmit svými písmenky davy čtenářů. Ti jsou ovšem rozmlsaní a zahlceni elektronickou krávou, které denně sají sunar z milionů jejich cecíků.

kniha Krize mého středo-věku v poličce v knihkupectví

Za chvíli si mého počínání všimla prodavačka.

„Mohu vám nějak pomoci?“

„Už máte krizi středního věku?“ zeptal jsem se bez rozmyšlení.

„Co si to dovolujete?“ vyštěkla žena a mně jen pomalu docházelo, proč.

„Ne, ne, tak jsem to nemyslel,“ snažil jsem se situaci urovnat, protože podle vzhledu nebylo prodavačce ještě ani čtyřicet, „já měl na mysli tu knihu.“

„Knihu?“ zeptala se pro jistotu a podívala se na mě pohledem, který jsem si vyložil: Jen aby.

Nakonec ale přešla k počítači a naťukala do klávesnice pár písmen.

 

„Vy asi myslíte knihu s názvem Krize mého středo-věku,“ povídá přece jen s úlevou v duši, že se jí moje poznámka opravdu netýká.

„Ano, ano,“ utvrzoval jsem ji a byl rád, že už se na mě nezlobí.

„Tak to je tam ta police, česká literatura současnosti, sekce B2,“ ukázala rukou, jako kdyby mě vykazovala z místnosti a já se vydal tím směrem.

Musím se s knihou rychle pomazlit a udělat selfíčko. Čeká mě ještě pět dalších knihkupectví. Ale už si svůj dotaz zformuluju radši předem.

 

Běžte také do knihkupectví a zeptejte se na Krizi středo-věku. Tu moji – papírovou. Přečtěte si ji. A pak napište svůj názor do komentářů zde.

 

Každý, kdo napíše komentář bude zařazen do soutěže o nástěnný kalendář na rok 2022. Losování proběhne na Mikuláše online ve skupině Přátelé Mr Bina.

 

 

Další článek:

Knihovník

 

Napsat komentář