Krize mého středo-věku

Tak už se můj román dere na světlo světa a vy mi jej můžete pomoci porodit. Zakupte si knihu nebo některou z odměn a podpořte nadějného spisovatele na HitHit.

 

Ukázka z knihy:

 

Tvořím tady umělecké dílo, mé první oficiální v životě, a přeji si, aby bylo nejlepší na světě, proto se vyplatí investovat. „Moje kniha bude vypadat skvěle,“ odpověděl jsem a v mých představách jsem ji uviděl stát na zvláštním místě výloh všech knihkupectví, spočívající na zdobené dečce a nasvícenou, jako modelka při focení.

Čas nás tlačil, blížila se uzávěrka a bylo nutné poslat knihu do tisku, abychom ji mohli na křtu představit. Jak události akcelerovaly, držela se mě jedna myšlenka: Snad jsem nic nepřehlédl, později už to nepůjde vzít zpět.

 

kniha román Krize mého středo-věku ve starověkých lázních v Anamurien

Čekal jsem netrpělivě na to setkání. Bylo to naše první rande a já měl strach, aby mě nezklamala. Těšil jsem se, až ji vezmu do dlaní, zvednu ji nad hlavu, ať ji všichni vidí a mohou nahlas obdivovat. Zatím jsem o ní jen slyšel nebo mluvil o tom, jak si ji představuji. A teď mi ji přivezou z porodnice.

   Dodávka opustila silnici a vjela na malé parkoviště před vchodem. Řidič ji obešel a otevřel zadní dveře. Denní světlo dopadlo na hromadu knih zatavených po pěti do igelitu. Mých knih! Vytáhl jsem jeden balíček a roztrhl ochrannou fólii. Uchopil vrchní svazek a ucítil, že je ještě teplý. Skrze ruce mi stoupal ten žár až do hlavy. Nemohl jsem se ho nabažit. Paže se přiblížily k nosu a já slavnostně vdechl vůni. Nešlo přestat čichat to aroma novoty. Jestli víte, jak voní čerstvá kniha, dáte mně za pravdu. Nelze srovnat s ničím jiným.

Prolistoval jsem ji, zastavil se na náhodné stránce a začetl se. Asi v polovině básně přistála na knize sněhová vločka a ihned změnila skupenství na kapalné. A za ní další a další. Zaklonil jsem hlavu a zavřel oči. Konečně se štěstí chumelí… Začalo sněžit.

 

Nastal čas odstřihnutí od pupeční šňůry mého novorozeněte. Byl jsem hrdým otcem, třímající pomyslné nůžky v ruce. Několikaměsíční práce vyústila do konečného okamžiku a ten nastal nyní. Dál se bude probíjet světem sama. Vždy zůstanu starostlivý táta, co se jí zastane a doporučí ji ostatním, nicméně každá její kopie se rozjede do jiného koutu naší republiky a dostane náhradní rodinu, která se o ni bude starat. Na cestu ještě prozradím sladké tajemství. Slíbil jsem jí, že bude mít brzy bratříčka. Román.

 

Petr H. Křivánek

 

Napsat komentář