Černá nebo bílá čokoláda?

Je správné říkat černobílá fotografie nebo bíločerná? Proč má černá přednost? A co na to padesát odstínů šedi?

 

Ale pozor, i tmavé čokolády nejsou všechny stejné. S oříšky, s ovocem, s mandlemi, s kokosem. Hlavně ta poslední přísada vadí kalifornské senátorce v kariérním postupu. Není to totiž černoška, ale po otci Jamajčanka a po matce má indické kořeny. Ani to, že její předkové byli také na Jamajku zavlečeni jako otroci, není dostatečná omluvenka. Asi byli otroci na Jamajce oproti těm americkým málo zotročeni. Aby v tom byl ještě větší guláš, vedou prý její kořeny naopak k tamnímu majiteli otoků.

Jenže pomoci chudáčkům černouškům není nikdy dost. Ba co dím, běloušských provokací je stále víc a víc. Světoznámá fotografka Annie Leibovitz poskvrnila svojí bílou autorskou krví snímek černošské gymnastky. Šup s ní do pytle s otrokáři a napříště zakázat bílým umělcům fotit či jinak zvěčňovat černé sportovce. No fuj! Kdyby nebyla židovka byla by snad vláčena v prachu tisku za úředním koněm, že je nacistka či fašistka?

A jedeme dál. Nezůstaneme jen u lidí. Plno výrobků má urážlivé názvy nebo loga. A tak pod tlakem zmanipulovaného tak zvaného veřejného mínění firmy pro jistotu samy od sebe mění značky svých produktů, než jim je zakážou jako propagaci rasistického stereotypu. Aunt Jemina, Uncle Ben´s, či Eskimo Pie už tak učinili. České Eskymo o tom uvažuje, ale zatím si můžeme nanuk s usměvavým Inuitou v našich mražácích koupit. Kofila a Pedro se zatím drží. Takže mouřenín si v klidu vypije svou kávu a mladý gaučo si dohraje štich červeným esem.

černá a bílá socha Ježíše a Marie

Největší problém však tihle aktivisté vidí v celé řadě bělících krémů od firem jako Fair & Lovely, Johnson & Johnson, Neutrogena a dalších, které jsou populární v Indii, Bangladéši nebo Thajsku. To je přece kolorismus. Copak jen světlá pleť je čistá? Takový výrobek je rasistický. Řekli si aktivisté a bez ohledu na spotřebitelskou poptávku a volný obchod donutí výrobce ke stažení krémů z oběhu. A na oplátku snížíme ochranné faktory u opalovacích krémů o dvacet bodů. Ať jsou ti běloši taky černí a pocítí tu diskriminaci doslova na vlastní kůži.

Michael Jackson se právě obrátil v hrobě. Naruby!

Demagogie dosáhne vrcholu, jako ve filmu Sexmise. Einstein byl černoch. Mozart, Edison, Sókratés. Všechno byli černoši. A nakonec dojel do té Ameriky taky černoch – Kolumbus?

A co bude, když pojede Rom v autobuse bez jízdenky? Cikánovi se neříká, že je černý pasažér. Měl by dostat doživotní jízdné zdarma, ať se necítí méněcenně.

 

White lives matter

Válka barev

 

 

2 komentáře u „Černá nebo bílá čokoláda?“

Napsat komentář