Akropole – ty vole

Právě sbírám nejen energii, ale hlavně příběhy a obrázky pro další vysílání. Máte se na co těšit.

 

Když se řekne akropole, složenina slov akros – vysoký a polis – obec, vybaví se vám nejspíš ta v Aténách. Ale jednoslovní český ekvivalent by byl – vyšehrad.

 

Je čas dovolené, a tak jsem se taky vypravil na jeden takový vyšehrad. Turecký vyšehrad.

Stojím na vrcholku města Syedra ze 7.století před naším letopočtem, kde stála také akropole.

zbytky starověké akropole s pozadím hory v mracích

Na takových místech se nejen kocháte, ale nutí vás to přemýšlet o mnoha věcech. Město je již více, než sedm set let opuštěno a já z těch kamenů loudím očima příběhy lidí, kteří se jich tehdy dotýkali.

U nás v době, kdy Syedra osiřela, vládl Přemysl Otakar II. V Kutné Hoře se začalo těžit stříbro a v ostatní Evropě se poprvé rozplakala mimina Marco Polo a William Wallace. A Machu Picchu si ještě sto let počká na základní kámen.

Přešel jsem agoru a skrz ruiny baziliky jsem vyšplhal až sem. Při pohledu zpět vidím dláždění a zbytky mozaiky. Na dohled je divadlo a před ním obchody, tržiště a překrásné lázně.

Stojím čtyři sta metrů nad mořem, které vidím dole pod sebou a snažím se odhadnout, kde měli obyvatelé Syedry přístav, protože tam někde byl. A jak proboha dopravovali věci až sem nahoru. Já to jel osm minut autem.

Jak se tak dívám na ten starý rozbořený palác se siluetou vysokých hor v pozadí, napadá mě, že to nejsou jen ty zdi, to hmotné, co zde opustili, ale duchovní principy, které tady fungovaly. A vlastně všude na světě, kde je něco opuštěného. Byť poselství si nesli v sobě zase jinam, jenže už bledlo a vytrácelo se.

Většinou ani sami odejít nechtěli, ale okolnosti je donutily. Přišla válka, hladomor, nebyla voda. A město nechané na pospas zarostlo křovím jako tvář muže bez žiletky.

 

A já tu teď hledám odlesk jejich minulé budoucnosti, abych pochopil svoji budoucí minulost a uvědomuji si, jak lehce dnes opouštíme své životy a domoviny zcela bezdůvodně.

 

FB SKUPINA MrBina

YouTube

 

Napsat komentář