Polarita

Polarita – protilehlost, protikladnost, dvojpólovost. Tento výklad naznačuje, že ke každé veličině existuje právě jedna se zcela opačnými vlastnostmi.

Ač se to někomu nezdá, žijeme v bipolárním světě. Rozlišuje dobro a zlo, teplo a zimu, světlo a tmu. Vše ostatní osciluje mezi těmito dvěma světy.

K pochopení některých věcí či jevů potřebujeme protiklad: Jak bychom vnímali zimu nemít teplo. Jak bychom detekovali pravdu, bez lži.

To vše znamená, že existuje také stav, kdy je vzájemné působení mezi těmito dvěma veličinami vyrovnáno. Ani jedna nepřevyšuje nad druhou. Je to stav rovnováhy. Ať se vychýlíte na kteroukoliv stranu, bude se do něj chtít zase vrátit. Nazvěme jej normál, či průměr.

Yin a Yang dává Tao. Plus a mínus dá neutralitu.

Každá bota jiná

Šel jsem takhle po městě a naslepo vešel do obchodu s obuví. Byly tam slevy. Ani jsem neměl v úmyslu kupovat si boty, ale automaticky jsem bral vystavené kousky do rukou a prohlížel si je. Jeden druh se mi zalíbil a já požádal i o druhou botu, abych si je vyzkoušel. Když jsem je obul, zjistil jsem, že jedna bota je o hodně odstínů světlejší. „Proto je na nich taky ta sleva,“ ukázala prodavačka na číslo. No co, řekl jsem si, bude to trochu divoké, ale nechám tu druhou na slunku a ona časem taky zesvětlá.

Doma se mi to ovšem rozleželo v hlavě a pan google nabídl velké množství barev na kůži. Potřeboval jsem je prostě dostat do rovnováhy. Sotva jsem vyšisovanou botu nastříkal, barevně se sladily, ale barva udělala jakýsi gumový povlak. Nyní jsem tedy řešil rozdíl v povrchu bot.

Druhá barva, kterou jsem koupil, už nebyla modrá, ale červená. Povrchem jsem tedy boty sjednotil, ale opět se rozcházely v barvě. Tentokrát docela dost. Jestliže by někdo přehlédl tmavší a světlejší odstín, teď už to nebylo možné.

Cílené harmonie však ještě nebylo dosaženo. Vzpomněl jsem si na Taoismus. Aby byly protichůdné živly v naprosté rovnováze, musí obsahovat i kousek toho druhého. Tak jsem nastříkal na špičky bot logo v opačné barvě.

Nyní jsem cítil nirvánu. Hotovo. Ve vesmíru byla konečně nastolena rovnováha.

 

Čtěte dál na podobné téma článek Rozměry, nebo Paralelní světy, kde píšu o vícerozměrném světě, ve kterém žijeme.

Napsat komentář