Šťastné a veselé vy volové

Jsou pro vás Vánoce spíš svátky hrůzy? Děsíte se, že už od Mikuláše máte skluz a počet dnů v tomto roce se krátí každou hodinou? Máte pocit, že nesplníte očekávání a pokazíte ty svátky klidu?

 

Podléháte předvánočním shonům? Nestíháte nakoupit potraviny, napéct cukroví, sehnat nebo nedej bože vyrobit dárky pro dvacetičlennou rodinu? Jste již ze všeho tak zmateni, že obalíte stromeček a nazdobíte kapra?

Mám pro vás radu: Zastavte se!

 

Nenechte vstoupit stres do vašeho života.

I když Vánoce letos skoupě vychází na víkend, což notně zkracuje dobu volna, přesto nebo právě proto si je musíme o to více užít.

 

Pusťte si film nebo sáhněte po nějaké veselé knize a vypněte mozek. Dělejte něco nenáročného. Procházka na čerstvém vzduchu jistě prospěje k celkové pohodě.

Prostě to všechno pusťte na chvíli z rukou a jen tak existujte. Ono k vám všechno přijde samo. Já to tak dělám, když potřebuji vyřešit nějakou věc a hlavou létá spousta myšlenek, ale pořád do sebe jen naráží a jedna vyruší tu druhou. Výsledek nula. Tak si sednu na terasu a koukám nahoru na hvězdy. Nebo ve dne dolů na lidi. V takovou chvíli ke mně přicházejí múzy.

 

starý rozbitý opuštěný klavír v místnosti poseté pavučinami

Zrovna včera mě jedna políbila a já si to hned napsal na papír:

 

V uších mi zvoní rolničky, marmeládou mažu vánočku

ve svetru zapíchlé jehličky z mého vánočního stromečku

na topení voní purpura, svařené víno chystám se pít

v rádiu zpívá Kukura, ať nechám jeho brouka žít

začínám trpět depresemi, kapří kost uvízlá v krku ční

ze všech stran dovnitř hrne se mi ta pohoda sváteční.

 

Napsat komentář