Knižní veletrh

Taky se vám zdává o práci? Může si někdo, kdo pracuje z domu, tahat práci domů?

 

Jsem spisovatel. Právě jsem dopsal svoji další knihu a čeká mě velmi těžký úkol, dostat ji mezi vás, čtenáře.

Musím čelit názorům jako: „Vždyť tě nikdo nezná. Jak to chceš udělat?“ Nebo: „Copak v době internetu ještě někdo čte knížky?“

Moudrých názorů mají všichni plno, ale radu žádnou.

Byl jsem z těch všeználků tak unavený, že jsem usnul a zdál se mi sen. Sen o tom, že jsem si na knižním veletrhu pronajal stánek a nabízel svoji novou knihu lidem. Ptali se mě na kdeco a já jim na kdeco odpověděl. A tady si to můžete přečíst:

hřbety vzácných knih vyrovnaných v knihovně

Čím je ta kniha vlastně zajímavá?

Už jen tím, že byla napsána.

 

Proč myslíte, že by se mi to mělo líbit?

Neznám vás, tak nemůžu rozhodovat za vás. Ale jak vás tak pozoruji, pro vás bude lepší něco přímočařejšího s předvídatelným dějem. Moje kniha je příliš tajemná s mnoha zvraty. V podstatě nevíte do poslední stránky, jak to dopadne. Můj kamarád se málem počůral a tak si ji vzal raději s sebou na záchod. Jenže pak se zase bál z něj odejít.

 

Není to na prvotinu moc drahé?

To myslíte jako zaváděcí ceny? Když si jdete vyměnit kola do autoservisu, taky chcete, aby to udělali poprvé levněji? I když je kolem dvacet dalších servisů se stejnou cenou? Zkoušíte štěstí a objíždíte je, dokud nezjistíte, že hlavně na jaře a na podzim nemají nouzi o zákazníky a sleva pro nového zákazníka je pro ně nepodstatná.

 

Podle čeho jste si určil cenu?

Cenu tak nějak koriguje knižní trh. A pokud bych ji měl určit sám, tak budu rozpolcen. Jsem lepší než Karel Čapek nebo Dan Brown? Je to mé dítě. Které jsem rodil pár měsíců, nechci se jej vzdát lacino. Jako spotřebitel mám nedůvěru vůči levnému zboží a pochybuji o jeho kvalitě. Věřte mi, že cena v tomto případě zdaleka nevypovídá nic o hodnotě této knihy.

Víte co, nechci nikoho zvýhodňovat. Ať mi za ni každý dá jedno procento svého měsíčního platu.

 

Řekněte mi jednou větou, o čem to je.

Kdy se vám podaří někoho beztrestně zabít, urazit, ponížit anebo jej nechat vstát z mrtvých a to vše ještě před odpolední kávou!

 

Proč bych si ji měl/měla koupit?

Protože ji ještě doma nemáte. Ovšem jestli ji již máte, nebudu vám rozmlouvat úmysl si ji koupit znovu.

 

Mám už jen poslední tři stovky a váhám mezi vaší knihou a támhletou. Vůbec nevím, podle čeho se mám rozhodnout. Co myslíte vy?

Přiložte si ji k srdci a zhluboka se nadechněte. Nalistujte si v ní náhodnou stránku a začtěte se. Čichněte si k ní, cítíte její pach novoty? Hlaďte její hřbet. Vnímejte knihu všemi smysly. Já to dělám taky tak.

Teď už si ji musíte koupit! Zažil jste snad s támhletou knihou tolik intimních chvil, jako s mojí? A ještě vám zbude padesátikoruna.

 

 

No schválně, koupili byste si moji knihu?

Pište do komentářů.

 

3 komentáře u „Knižní veletrh“

  1. Ja by som si ju kúpil. Hoci som ju ani neotvoril, ani neovoňal. Ale tá pointa, že sa to dá všetko stihnúť do obeda…
    Knihu si prosím poslať. Adresu pridávam na fb

    Odpovědět
    • Jsem rád, že jsem knihu dobře oprezentoval. Již brzy si k ní můžete přičichnout a spolu toho hodně stihneme do oběda.
      Díky Petr

      Odpovědět

Napsat komentář