Mikuláš online

Hurááá, je tu Mikuláš. Ale je to důvod k radosti?

 

My, kteří jsme byli zvyklí, že se každý rok touto dobou objevila v ulicích podivná trojice bytostí a zvonečkem na berli či řinčením řetězu upozorňovala na svou přítomnost, budeme letos zklamáni.

Tento rok bude Mikuláš, jakého svět neviděl. A to doslova.

kovová soška čerta na podivném stroji s kladivem v ruce

Ony tři bytosti totiž nedokázali vyřešit jednu základní otázku: Jak splnit vládní nařízení, když ani vláda sama neví, co zítra vyhlásí? Dokonce i čert se bojí jít na ulici, aby nebyl potrestán.

Kolik teď vlastně může být lidí ve skupině? A počítají se oni, bytosti nadpřirozené, mezi lidi?

A co roušky? Mikuláš má přece hustý plnovous, za který schová všechny viry. Anděl by s rouškou vypadal jako zdravotní sestra. A čert? Ten je na tom nejhůř. Čert s rouškou nebudí žádný respekt.

Proto se letos poprvé (a asi ne naposledy) přesune nadílka do virtuálního prostoru. Odpadne bezprostřední strach z čerta a jeho výhružek odnesením do pekla, neboť na dálku se prachbídně demonstruje nacpání do jutového pytle. Autoritu Mikuláše vezme čert a anděl už nebude tak božský, jako když jej dělala teta Marta s trojkama kozama.

Děti si pustí trojici v apce na svém mobilním telefonu.

A jestli zlobili, odnese si je čert do pekla online. Prostě jim přijde jedna inferno poukázka na doživotní pobyt, tou se pak prokážou u brány a hotovo.

Strach, respekt i obdiv zmizí s vypnutím telefonu.

 

Nakonec pak zhodnotí, jak se jim aplikace líbila a ocení ji hvězdičkami v počtu od jedné do pěti. Věřím, že zvláště těm mladším se to zalíbí natolik, že už budou chtít Mikuláše online na věčné časy a nikdy jinak. A my starší jen zamáčkneme slzu: Zase nám vzali jednu pěknou tradici.

 

Napsat komentář