Konec Oscarů

Jste fyzicky i duševně zdravý, vzdělaný, zaměstnaný a neúchylný běloch? Tak to nemáte šanci. Oběste se!

 

Americká akademie filmového umění zveřejnila kritéria, která budou rozhodovat o zařazení filmů do boje o Oscara. A že to bude boj. Cílem akademie je cituji: „Podpořit rozmanitost a rovné příležitosti jak ve filmu, tak ve štábu, nejen ve studiu, ale i v produkční společnosti a při distribuci a marketingu.“ Prostě všude. Kvóty se budou týkat tak zvaných znevýhodněných skupin: žen, jinak, než klasicky sexuálně orientovaných, nebílých rasových a slabších sociálních, LGBTQ, mentálně a fyzicky postižených.

Kdo chce sošku, obsadí do hlavní či výrazné vedlejší role někoho z těchto skupin. A to není vše. 30% z ostatního obsazení musí být opět zastupitel jednoho z těchto seskupení a alespoň jedna z příběhových linek musí být zaměřena opět na některou z vyjmenovaných kategorií.

S přihláškou pak musí tvůrci vyplnit nenápadný formulář s těmito údaji.

Vzpomínám si na film Tootsie, kde se nezaměstnaný herec Michael Dorsey v podání Dustina Hofmana vydává za ženu. Dnes bude stačit koktavě prohlásit, že mám sedm pohlaví a každý den si je měním, protože jsem se ještě nevyhranil a práci u filmu mám jistou.

 

vysoká socha štíhlého muže připomínající Oscara

Následuje konec historických filmů, jak je známe. Jih proti severu z roku 1939 s Clarkem Gablem zmizí. Natočí se nové bijáky, třeba o tom, že žárovku vymyslel černoch z Edisonova týmu a ten ji jen sprostě ukradl pro svůj patent. Nebo byl sám Edison černoch? Pardon, afroameričan.

Filmy jako Policajt ze školky putují do trezoru z neznámých důvodů. Alespoň pro normální lidi. Ale normálnost se už nenosí. Teď je nastolena diverzita.

Diverzita čili rozmanitost prý vede k vyšší vzájemné toleranci, ke zlepšení lidských vztahů a ke snižování xenofobie a rasismu. Ó, jaká to nebetyčná, do hvězd volající blbost. Právě naopak! Naserete tak poctivé a slušné lidi, co si na skývu chleba vydělávají, světe div se, prací, zatímco protěžované jakoby menšiny žerou kaviár za jejich daně.

Nová studená mezirasová a mezigenderová válka začíná pěkně přihořívat, pokud rabování a násilí v ulicích nazýváme, jak jinak, než korektně, poklidnou demonstrací za práva menšin. Mezitím si raději nikdo ani nevšimne, že jich je naprostá většina.

 

Američani jsou v prdeli. Doufám, že my nepolezeme do té jejich. Mohli bychom se ocitnout v prdeli hned dvakrát.

A co na to Český lev?

 

A rasismus naruby zvaný korektnost pokračuje. Pamatujete?

Konec Jamese Bonda

 

2 komentáře u „Konec Oscarů“

  1. Nevím co k tomu více dodat, snad jen to, že jsem tuto zprávu přečetl a ani na ni moc nereagoval. A to je myslím velmi špatně. Naopak jsem reagoval na kamarádův status ohledně zkratky LGBT. Liberty, Gun, Beer, Tits. A to jsem se královsky bavil….

    Odpovědět
    • Myslím, že bychom měli všichni přijmout více občanské zodpovědnosti a nedělat, že se nás to netýká. Co se děje v Americe bude u nás za chvíli jak přes kopírák.
      A ta druhá verze LGBT je fakt boží.

      Odpovědět

Napsat komentář