Konec Jamese Bonda

James bond je mrtev. Ať žije agent 007. And god save the queen since now.

Myslel jsem si, že James Bond nikdy neumírá. A náhle…

Své polokulaté, dvacáté páté narozeniny jsou zároveň jeho pohřbem. Vždycky jsem se bál, že půjde do důchodu, ale on šel rovnou do hrobu. Dočetl jsem se, že James Bond, Zlatý voči, bude černá žena. Co mi na tom vadí? Vlastně nic. V reálném životě nejsem ani příliš rasista, ani mysogyn. Ale tohle je sakra James Bond.

Připomíná mi to beznadějnou scénu z filmu Sexmise: „Einstein byla žena!“ Povídá zmateným mužům partička žen a jim ještě nedochází, že jsou (skoro) poslední muži na planetě.

Nic proti L.L. pěkná holka, Chobotnička a všecko, ale ne J.B. a nemyslím tím Jima Beama z amerického státu Kentucky, není to její chyba, ale ať zůstane raději v Marvelovce. Tohle je britský tajný agent. Říkáte si: Žít a nechat zemřít, jenže tohle je tradice.

Ptám se spolu s klasikem: Komu tím prospějete? Feministkám? Světe, styď se! Je to stejné, jako za dob kolektivizace, kdy byla každá žena traktoristka, aby dokázala, že je na stejné úrovni s mužem. Dnes musíme mít své GI Jane, ale některé prdele prostě nepasují na určitý nočník! Možná přejmenují MI6 na MeeToo6. Kam až ta zku**ená korektnost povede?

I když muži jdou příkladem a na oplátku si youtubeři na netu lakují nehty a ukazují, která kabelka se líp hodí ke spoďárům.

Scénáristům už asi došel Dech jejich života nebo je to jen proto, že nějaká PWB usoudila, že bondovky se málo vyvíjejí a tak je zabila? V noci měla asi absťák a v návalech vzala do ruky tužku a čmárala: „Jak potopit dobrej námět, aneb konec tajných agentů jejího veličenstva.“

Načež se Fleming třikrát obrátil v hrobě.

pilotka raketoplánu v helmě

Všichni jsme milovali onen okultistický podtext, který Jamese provázel na každém kroku. Až mystické svedení jak dobré, tak i zlé ženy, jak brunety, tak blondýny. A právě přes své sexuální dobrodružství se udržoval při životě agenta, který byl něco víc, než jen akční figurka, alespoň pro ty, kteří četli knihy Iana Fleminga.

V podání ženy vše pozbude onu mystičnost a při zachování pravidel z ní bude jen obyčejná Špionka, která je vojela. Ta svede všechny a pak je vydíráním dostane do vězení, nuda, míň, než nuda.

Troufám si říct, že tvůrci nás možná chtějí prostě jen protřepat, ale bohužel nás i pořádně namíchnou a bez panáka vodky s Martini tu informaci prostě nevstřebám.

A v tomhle Crap Royal bude napříště hrát zmutovanej android muslim, aby si někdo nestěžoval, že ještě nedostal šanci.

James Bond je klasika, tak proč nám ji berou, ať si vymyslí novou sérii, třeba o izraelské agentce, ale ne, jim Jeden svět nestačí a zničí další a další. Dejte mi Povolení zabíjet a já ho ukončím sám.

Podle takové logiky by mohl být Nelson Mandela bílej a Galuškova strýca Pagáča bude hrát Vietnamec.

Do kina už nejdu, vrátím se k četbě knih někde u jihočeského rybníka.

A co na to Její Veličenstvo?…

1 komentář u „Konec Jamese Bonda“

Napsat komentář