Čínský drak

Toho dne přiletěl od východu drak a zakryl svým mohutným ocasem slunce. Pak byla tma po čtyřicet dní.

 

Už se dočkal i Hollywood, který železná opona minula. Asi z nostalgie a v touze po takovém zážitku na vlastní kůži a nejen zprostředkovaně, pomocí bijáků o dobách minulých ve východní části Evropy, si při natáčení filmů nechává za zády postávat čínské cenzory.

Na jejich popud se upravují obsazení, zápletky, dialogy. Čínský koproducent si diktuje podmínky, ale i čistě americká produkce podléhá vlivu. Ohýbá svůj hřbet pro peníze. Vždyť americké filmy za minulý rok vydělaly v Číně přes 2,6 miliardy dolarů. To přece stojí za trochu nesvobody a pochlebování komunistickému režimu. Tak zmizí tchajwanská vlajka z bundy Toma Cruise a Richard Gere si už neškrtne. Je to přece kamarád s Dalaljámou.

Došlo i na South Park

Sakra, zabili Kennyho. Parchanti! A nejen to. Oni zatkli Randyho, když cestoval do Číny a rovnou jej poslali na převýchovu. Seriál stáhli z čínských internetových televizí. Autoři na to reagovali omluvou. Ovšem omluvou jim vlastní.

Cituji:

„Stejně jako Národní basketbalová asociace vítáme čínské cenzory v našich domovech a srdcích. My také milujeme peníze mnohem víc než svobodu a demokracii. Prezident Si vůbec nevypadá jako Medvídek Pú. Ať žije velká komunistická strana Číny! Nechť je letošní sklizeň obilnin bohatá. Jsme v pohodě, Číno?“

 

hlava draka s ostrými zuby namalována na kameni

Zazněla zde narážka na trenéra NBA, ale i na výrok prasátka o čínském prezidentovi.

Kde je umístěn ten trezor, ve kterém v tuto chvíli mizí filmy jako Kundun nebo Rudý labyrint? Nebo je pálí rovnou na Universal City Plaza?

 

Cenzoři budou tak dál stát za zády tvůrců, až si na ně zvyknou. Stanou se pro ně neviditelní. Je to stará komunistická taktika: Tak dlouho něco cpát lidem do hlavy, až to přijmou za své. Už nyní je v Hollywoodu normální autocenzura s cílem zavděčit se Pekingu. Stanou se z nich sinofilové, jako je náš prezident.

 

„To není možné,“ vykřikla Alenka.

„Ale je. Stačí tomu uvěřit,“ povídá tmavá postava v pozadí, „snaž se.“

„Jsem schopna uvěřit až šesti nemožnostem ještě před snídaní.“

„To je myslím dobrá průprava,“ usmál se čínský cenzor.

 

1 komentář u „Čínský drak“

Napsat komentář