Chyběl ve středověku internet?

Důležité je být ve správný čas na správném místě. A některé vynálezy nestihly předběhnout dobu.

 

Očima dnešního cestovatele časem:

Středověk byl v plném proudu, církev řešila otázku mnohopapežství a večerů třířímskokrálových a nejschopnější potomek Karla IV. svolal takovou malou celoevropskou poradu jménem koncil. Poslal Honzovi protokol proti hackerům, aby byl v pohodě, až dojede do Konstanze, ale Hus spěchal a přijel dřív, než glejt.

Dnes by média psala o summitu a sociální sítě by sbíraly hvězdičky, smajlíky a palce nahoru či dolů. Padaly by pojmy jako náboženské schizma, politický marketing nebo provokativní heretický hoax.

Dokonce i pandemie moru šla stranou a vláda nenakázala nosit roušky na schůzích a veřejných tržnicích.

A v tomto listopadovém dešti se chtěl Hus dostat taky na chat či do videokonference, ale nedali mu ani video na jůtůbko. Prostě ho označili za zavirovanýho, a dokud se neodviruje jejich antivirákem, nedají mu na webu šanci a skončí na firewalu.

Taky měli strach, že bude blogovat pod obojí: Tedy to domácí vařeníčko, jak žrádlo, tak chlast.

„O nutnosti náboženské reformy není pochyb, ale my si ji uděláme sami,“ zněl silný hlas na serveru takzvaného duchovenstva. K tomu rychle přitakávali radní, jejichž stolce se také otřásaly. Pro jistotu Husa stáhli na cloud, vzali mu mobila a odinstalovali skype, aby to nebonznul lišce ryšavé. I tak mu to stihnul tweetnout.

obrovská socha Jana Žižky v Sudoměři

Nakonec stejně naznali, že jeho software neautorizují a vymysleli záminku pro absolutní ban. Prý řekl vo nějakým Němcovi, že je přistěhovalec a je to. K tomu ještě přilil olej do ohně i zachycený pět let strarý email od Václava IV., co nespadl do spamu, ve kterým v příloze posílá Dekret Kutnohorský a Němčouři z Karlovy univerzity to nakrklo.

Ještě mu nabídli, ať si odinstaluje svý aplikace a neleze na net. To ovšem znamenalo volit mezi smrtí fyzickou nebo sociální. Vzhledem k tomu, že jeho zvon už odbil pětačtyřicetkrát, zvolil si dohrát ten spot až do konce. Celý Čechy taky viseli na streamu a checkovali každý jeho slovo. Hotová Sophiina volba.

„A ten Geronymo z Prahy půjde za ním. Ale dejte to do kalendáře akcí až na příští rok, aby davy nerabovaly,“ poslala církev hromadnou SMS. Nepomohl ani fakt, že si Husa odebral z přátel. Stejně ale pro jistotu přiřadili Čechám statut kacířské země.

Jenže to všechno mohlo být jinak. Kdyby již existoval aspoň knihtisk, který přišel čtyřicet let po Husově upálení. Síla informace, jejího zaznamenání a rychlého přenosu na dálku by dala věcem jinej spád. Z dnešního pohledu by Honza udělal virvál s virálem a stal by tehdosvětovým influencerem. Za sto tisíc followerů by ho pustili na svobodu a ještě by dostal tučnej důchod. V Husinci by visel Honzův hologram a jeho bratr Bartel by dělal boty celebritám.

Kdybych mohl cestovat časem, schválně bych jim na koncil nějaké buřičské knihy podstrčil. Co třeba Medvídek Pú?

 

Podobný článek:

Zugzwang

Napsat komentář