Hipster efekt

Jak přesně si je podobné vejce vejci?

 

Nejprve osvěta: Termín Hipster označuje příslušníka společenské subkultury dnešních dvacátníků a třicátníků, která si zakládá na nezávislosti v myšlení, odívání nebo tvorbě. Díky tomu je názorově i vzhledově konzistentní.

 

vousatí hipsteři s očima pana Bina

A teď příběh:

V jednom vědeckém časopise nedávno publikovali článek zabývající se  hipster efektem. Proč jsou si lidé vymezující se mainstreamové kultuře a uniformizaci tak podobní? A šup k tomu fotografii mladíka, typického hipstera, staženou z jednoho ze stovek fotobank.

Brzy se ozval rozzlobený muž, proč jej magazín pomlouvá, že je hipster a hrozil žalobou o neoprávněné použití fotografie s ním.

Autoři kontaktovali danou fotobanku, kde byl zakoupen snímek, na kterém je týpek, aby jim pomohli odtajnit totožnost muže. Tým právníků se dal do práce. A co nejistili? Na fotce byl zcela jiný muž. Daň za uniformitu?

A tady nastupuje statistika. Pokud velké množství lidí sundá uniformu a odvrátí se od trendů hlavního proudu, časem se i tento nový styl synchronizuje. Kdo se v tom má vyznat, když vedle hlavních proudů tečou i vedlejší stružky a vyvěrají podzemní prameny.

Kolikrát jsem uvažoval o založení sdružení nebo strany. A jako její předseda bych byl rád, když v ní bude hodně členů. Ale mám strach. Strach z toho, že jakmile jich bude určité množství, zprofanují mou stranu synchronizovanou uniformitou. Ale já jsem přece výstřední.

Možná stačí si počkat, až nás budou miliony a nějaký časopis použije podobného týpka jako ilustrační foto ke svému článku. Sám jsem zvědav, o čem ten článek bude.

 

Podobný článek:

Dopravní značky

 

 

Napsat komentář