Jak bylo důležité mít Philipa

„S hlubokým zármutkem Její veličenstvo oznamuje smrt svého milovaného manžela, prince Philipa, vévody z Edinburghu. Zemřel pokojně dnes ráno ve Windsoru,“ oznámila v pátek královská rodina na twitterovém účtu. 

pochodující stráže v uniformách na hradě Windsor

Život prince Philipa byl nejen dlouhý, ale i veselý, jako ta divadelní hra Oscara Wildea obsahující jeho jméno. Byl totiž náturou šprýmař. Možná, že datum úmrtí 9. dubna v devět hodin ráno a jeho věk 99 let je posledním vtípkem, co nám tu zanechal.

Za onu dlouhou dobu u dvora proslul princ Philip svými bezprostředními bonmoty a neopakovatelnými vtípky na veřejných i soukromých akcích. Byl to člověk s jedinečným humorem, jehož v Buckinghamském paláci asi jen tak někdo nena

hradí.

Posuďte sami, jaký vlastně byl princ Philip bavič. I když, co se hlášek týče, byl to spíš král.

Vybral jsem jich pro vás hned šestnáct.

 

  1. Královně Alžbětě II. po její korunovaci v roce 1953 řekl: „Kde jsi sebrala ten klobouk?

  2. O škole a školní docházce prohlásil: „Mým nejoblíbenějším předmětem ve škole bylo vyhýbat se zbytečné práci.“

  3. Všichni tvrdili, že by chtěli mít více volného času. A teď si stěžují, že jsou nezaměstnaní,“ řekl princ Philip například o drsné hospodářské recesi v osmdesátých letech.

  4. Německého kancléře Helmuta Kohla oslovil „pane říšský kancléři“ a o Maďarech řekl, že mají všichni pivní břicha. „Vypadáte, jako byste se chystal jít spát,“ řekl princ nigerijskému prezidentovi v tradičním hábitu.

  5. Legendární je jeho varování určené britským studentům při státní návštěvě v Pekingu v roce 1986: „Když tu zůstanete ještě déle, budete mít šikmé oči.

  6. Při návštěvě Itálie v roce 2000 uměl během vyčerpávajícího dne dát najevo svou žízeň: „Je mi jedno, co to bude za značku, prostě mi dejte pivo!“

  7. Proč dal přednost vojenskému námořnictvu před pěchotou? „Nechtělo se mi prostě moc chodit.

  8. Když měl zhodnotit svůj život: „Upřímně, měl jsem radši zůstat u námořnictva.

  9. Princ Phillip o zbourání pivovaru, namísto něhož vyrostla nová budova, na kterou musel koukat z Buckinghamského paláce: „Nejsem si úplně jistý, co je horší. Jestli pohled na to, co tu stojí teď, nebo ten smrad, který tu býval dřív.

  10. Když mu v Etiopii ukázali domorodé umění řekl: „Vypadá to jako mazanice mojí dcery.

  11. Při setkání s Aboridžinci, původními obyvateli Austrálie v Queenslandu měl samozřejmě logickou otázku: „Pořád po sobě házíte oštěpy?

  12. Po náročně cestě Austrálií a Novým Zélandem přišla i trocha sebereflexe: „Začínám zjišťovat, že by bylo lepší, kdybych držel hubu.

  13. Při vystoupení Eltona Johna v roce 2001 ukázal, že nepatří mezi fanoušky legendárního zpěváka: „Kéž by si vypnul mikrofon!

  14. Když mu Barrack Obama vyprávěl o snídani s představiteli Velké Británie, Číny a Ruska: „A poznal jste, který je který?

  15. Při jedné ze slavnostních večeří dal najevo, že už má opravdu hlad: „Kašlu na zasedací pořádek, přineste mi večeři!

A to nejlepší na závěr, i když se s tímto tvrzením o rok minul:

  1. Kdybych mohl být reinkarnován, vrátil bych se na tento svět jako smrtelný virus, abych mohl něčím přispět k problému s přelidněním,“ prohlásil jednou vévoda z Edinburghu.

Ačkoliv kdo ví, třeba to teprve ještě přijde.

 

Napsat komentář