Pandemencie

Citát:

Epidemie je snem mocných, umožňuje kontrolovat populaci, určit každému jeho místo, vést o každém podrobné registry informací a vytvořit strnulý prostor, v němž každý občan podléhá přímému vlivu moci.

Michel Foucault

 

Co je víc? Ochrana života nebo lidských práv a svobod? Jenže, co když je to jen velké divadlo? Staneme se jako lidstvo bezprávnými psanci? Stigmatizováni a rozděleni na poslušné a vyvržence? Ovládáni jako loutky korporacemi a farmaceutickými firmami?

 

Prosvištíme si pár slovíček:            

 

Biomoc – moc nad průběhem života lidí pomocí medicíny či farmacie.

 

Návod:

Nejprve uvedete lidi do pozice trapnosti, že jsou nakaženi a pak jim nabídnete pomoc v podobě všemocné vakcíny. Těm, co na tu hru nepřistoupili budete vyhrožovat a omezovat jejich svobody. Veřejně je označíte za nebezpečné a poštvete ostatní proti nim. Dále všechny neposlušné zbavíte práce a zničíte jim podnikání, zakážete volnočasové aktivity, aby klesli na úplné morální dno a neměli čas přemýšlet o revoluci. Dovolíte je veřejně pranýřovat a zavřete oči nad lynčováním.

Důležité je dávkování po kapkách. Pokud by si lidi hltli naráz, mohli by se zakuckat.

 

Alkohol, podávaný v malých dávkách, neškodí v jakémkoliv množství.

 

Najednou se vyrojilo stádo samozvaných epidemiologů a psychologů. Každý je odborník na antropologii, sociologii a specialista na chování lidí v krizové situaci, kterou ovšem sami, jako na jevišti, zrežírovali. Správně by se však všichni dali nazvat jedním slovem – demagologové.

 

Demagogie (z řeckého démos – lid a agógos – vůdce)

 

Moderní lidovůdci používají v dnešní době tolik oblíbené působivé, leč klamné řečnění, uplatňované k získání vlivu a politické moci. Útočí zejména na předsudky a emoce lidí, kteří postrádají kritické myšlení a masírují je polopravdami, překrucováním argumentů a falešnými sliby. Hlavní zbraní je vyvolání strachu.

Všichni filozofičtí pseudoexperti jsou pro své okolí nebezpeční. Vytvářejí krizové štáby a hrají si na záchranáře lidstva. Vydávají pak nesmyslné zákony a nařízení, abychom věděli, jak žít a přežít v tom složitém a zákeřném světě. Jenže ten je nepotřebuje. Řídí se jen těmi přírodními zákony.

 

Expert označuje osobu, která má nejen velké znalosti v nějakém konkrétním oboru, ale také praktické zkušenosti.

 

Je obecně známo, že lidé víc poslouchají, než slyší.

A tak se dobrovolně nechají zavřít ve vlastním domově a místo toho, aby se vzepřeli, investují veškerou energii do vymýšlení tisíce důvodů, kterými své chování omlouvají.

 

No a co, tak musíme být zavření doma, vždyť si můžeme všechno koupit přes internet. To tvrdí ti smíření s režimem útlaku. Ale ruku na srdce, je strašně moc důležitých věcí, které si na webu nekoupíte: Sociální kontakt, setkání v hospodě či v kině.

Všechno jde dneska online. Tvrdí ti, co důvěřují virtuálnímu světu a umělé inteligenci natolik, že jí klidně svěří svůj život. Ale tohle není výdobytek moderní doby posledních pár let. Už v šedesátých letech byl popisován syndrom IBM, který popisoval lidi ve společenském stroji, jako děrné štítky v počítači. A v devadesátých letech vzbudilo doslova nadšení, když byla nová generace přesvědčena, že internet se stává místem svobody, což vyústilo roku 1996 v Barlowovo vyhlášení nezávislosti kyberprostoru. Dnes je naopak nástrojem otrokářství.

V souvislosti s tímto světem se mluví o uměle vytvořené inteligenci.

 

Inteligence (z latinského inter-legere, rozlišovat, poznávat, chápat)

 

dvě blbé krávy přemýšlí o teorii relativity

V tom nás možná stroje mnohonásobně převyšují, ale doufejme, že si nevytvoří i jednu z mála dalších věcí, ve kterých se od ní zatím ještě lišíme. Rozum. Alespoň většinou, protože podíváme-li se kolem sebe, uvidíme, kolik inteligentních lidí nemá rozum.

Jinak by na tuhle hru nemohli přistoupit.

Jenže algoritmus byl nastolen a digitalizace prý slibuje cestu z jakékoliv pandemické krize. Ať už z té reálné nebo virtuální. Důvěřujte umělé inteligenci a odevzdejte se jí!

Program se musí naplnit. A opatření jsou najednou dočasná jako byla přítomnost sovětských vojsk na našem území: Na věčné časy.

Za pár let si na pandemii ani nevzpomeneme, ale svobodu už nám zpět nikdo nedá. Kdo pak vyhlásí nezávislost v reálném prostoru? Tu si budeme muset zase vydobýt.

 

Chcete čekat dalších čtyřicet let?!

 

Začátek konce svobody

 

 

 

Napsat komentář