Kout léto dokud je žhavé

Letošní počasí je opět extrémní. Nebo mám říci spíš extrémistické?

Konečně se žhavé počasí trefilo do víkendu, a tak jsem se rozjel na koupaliště. Po těch pár chladných a deštivých dnech se dalo předpokládat, že voda bude jako káva, ovšem ta ledová. Rozhodil jsem deku na trávník a šel to prubnout.

Jsem přece nějakej otužilec, studená voda mi udělá jen dobře na krevní oběh. Přiblížil jsem se ke schůdkům a chytil se zábradlí. Měl jsem pocit, že se pohledy všech přítomných zaměřily na mě.

Strčil jsem do vody prsty na nohou a snažil se tvářit přirozeně. Už tato sonda mě utvrdila v tom, že to nebude sranda. Hned na první příčce se mé nohy zkroutily v křeči. Druhý schůdek donutil mé tělo ponořit se až po kolena. Hlavou mi projel ledoborec a Amundsen se v tu chvíli stal mým bohem. Třetí schodek zahrnoval namočení choulostivých míst a strávil jsem na něm nejvíce času. Nejsem žádná bábovka, přesvědčoval jsem sám sebe a šel na čtvrtou příčku, což znamenalo být ve vodě po pás. U pátého schodku končily všechny naděje, dál bylo jen dno. Bylo to snad poprvé, kdy jsem toužil dosáhnout dna. Pomalu jsem se nořil v očekávání nejhoršího. Břicho, ledviny až po prsa.

Křečovitě jsem svíral kovovou trubku zábradlí, jakoby to spojení mohlo můj promrzlý organismus zahřát. Snad to v mém mozku evokovalo archetyp horkého topení.

blankytně modrá voda v bazénu

Hurá, jsem na dně. (To zní jako název psychologického románu na téma zbavení se drogové závislosti). Rukama jsem odehnal ledové kry, které se zatím kolem mě nahromadily. Obdivoval jsem s posvátnou úctou otužilce, kteří bez hnutí brvy lezou do říček s teplotou bez mála o dvacet stupňů nižší. Alespoň podle údajů s teplotami vzduchu a vody na tabulce u vchodu. A to jim k tomu nesvítí slunce, jako teď mě.

Sny o hrdinství se rozplynuly, ale neustoupím. Nabral jsem vodu do dlaní a osměloval suché zbytky těla. Ramena, prsa, obličej, brr, to je klendra. Trochu mě uklidnilo, že na ostatních schůdcích visí pár dalších pacientů se stejnou diagnózou, jako vosy na bonbonu.

V duchu jsem nejméně pětkrát odříkal: Spadla lžička do kafíčka, udělala bác…, než jsem udělal bác já. Kousl jsem se do jazyka, abych nekřičel nahlas. Přesto jsem z úst vypustil něco jako: Hép, hép. Vzpomněl jsem si na Frantu Kocourka alias Borise Tigera, když skočil pro pobavení Rakušánků do jezera Zell am See. Pár rychlých, téměř frenetických temp pro zahřátí.

Tělo se konečně vyrovnalo s okolní teplotou a z mého obličeje zmizel strnulý výraz utrpení. Zpomalil jsem pohyby a panika se zlehka vytrácela právě ve chvíli, kdy se blížila moje přítelkyně. „Pojď do vody,“ mávám na ni, „je úžasná.“

Přečtěte si také loňský letní článek:

Konec bazénů v Čechách a na Moravě

Napsat komentář