Smutný nádraží

Poslední znělky na nádražích se odmlčely. Petice nepomohla, přichází jednotný gong.

A v jednotě je síla. Ať už to heslo převzali komunisté od Prokopa Holého nebo pod vlivem demonstrace knížete Svatopluka se svazkem prutů dalo by se spíš hovořit o síle globalizace. Tentokrát globalizace drážní.

Od nepaměti, alespoň já si nevzpomínám, kdy to bylo jinak, jste mohli slyšet na našich nádražích znělky v podobě lidových písní. Beskyde, Beskyde, Ten chlumecký zámek, Červený šátečku, kolem se toč a podobné. A to vždy podle daného regionu. V Brně to byla: Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem.

Od nynějška je tomu konec, zvonec. Přesněji řečeno už jen gong.

Důvod? Zkrácení a zjednodušení hlášení. Člověk je totiž čím dál blbější a zahlcován zbytečnými informacemi a tak mu to chtějí ulehčit. Jasně. Já sám už ani nespočítám, kolik vlaků mi ujelo, protože jsem poslouchal znělku a nestačil jsem vnímat vlastní hlášení.

semafor na nádraří v pozici volno

Správa železnic však prohlásila, že je již rozhodnuto a na téměř sedm tisíc podpisů na petici nebudou brát ohled. Na některých nádražích začaly znělky mizet již před několika měsíci tajně. V této chvíli už nikdy neuslyšíte: V tom Vsetínském zámku, Okolo Frýdku cestička, Okolo Hradce ani moji oblíbenou My jsme valaši. Mluvčí Správy železnic oznámila, že si toho lidé stejně ani nevšimli, tak vo co jako de? To nás fakt mají za takový blbce?

Já vám řeknu vo co de! Je to útok na naši identitu. Globalizace se vším všudy. Pomalu nenápadně mizí první vlaštovky, dokud si toho někdo nevšimne. To už je ale polovina pryč. Chvíli se hraje mrtvej brouk a pak se to dodatečně posvětí a v tisku a televizi se řekne, že to chtěla většina. Jsme přece v demokracii, nebo ne?

To se samozřejmě netýká jenom nádražních znělek, ale čehokoliv. A co my? Smíříme se? Dopadne to podle slov mluvčí Správy železnic se vším a my si ani nevšimneme, že necháváme zlo ovládat naše životy?

 

Stačí jen zvednout semafor a tradááá další nesvobodu si pouštíme do života.

 

Napsat komentář