Válka barev

Máte raději černobílou nebo barevnou fotografii? A svět?

Někteří lidé či skupiny lidí mají asi tolik volného času, že neví co roupama dělat, a tak vymýšlí blbosti. Poslední dobou se vylíhlo plno samozvaných lingvistů, kteří pod rouškou falešného boje proti údajnému rasismu s vervou fanatikům vlastní, przní jako muslim sedmiletého chlapce, jakýkoliv mateřský jazyk se jim zlíbí.

Zvláště pak v jejich hledáčku uvízli barvy. Normální člověk aby si hlídal své používání slov bílá nebo černá. Což vlastně ani nejsou barvy. Černou barvu lze například chápat jako nejtmavší odstín bílé. Šťoura ovšem ryje hlouběji: Někoho by se to mohlo dotknout, musíme to změnit. Vyhlásíme nová pravidla pro používání barevných slov a zakážeme slovo černý v některých slovních spojeních, v kontextu, jenž by se mohl zdát urážlivý pro některá přecitlivělá individua.

A hned má i návrh řešení: Začneme uvalením prohibice na tak zvaný černý humor. Proč je černý? Je nějaký bílý? Vymítíme tento nešvar i kdybychom měli poslat ozbrojenou jednotku do redakce Karlova týdeníku, aby vyčistila to hnízdo, ve kterém se líhnou pohoršující komiksy.

prase s černými a bílími pruhy

Docela jsem se polekal. Neumím si svět představit bez bílé i bez černé. Zakážeme-li používání slova černý, čím jej pak nahradíme? A co na to řekne Černé moře? Nebo černá díra? Z černohorského piva bude asi bělohorské?

Uvážíme-li, že to vše se točí kolem barvy kůže, jsem na vážkách, co se stane, až se začnou cítit uraženi Číňané nebo jihoameričtí domorodci. Zakážeme žlutou a rudou barvu. Lidé se stanou barvoslepí pod sociálním tlakem obecních klínovrážečů.

Jaká stupidní a nelogická nařízení nás ještě čekají. Za co nás budou v budoucnu pokutovat či zavírat do vězení. A není to vzdálená budoucnost. Už se to děje nyní!

Například černé postavičky v Simpsonech nemůžou dabovat bílí herci. Zavedeme tedy absolutní rovnost barev. Korektnost se vším všudy. Ať je to spravedlivé.

A začneme hned: Pro bílé bude jezdit bílá sanitka a pro černé jen ta černá

 

Čtěte také článek:

Černá nebo bílá čokoláda?

 

 

1 komentář u „Válka barev“

Napsat komentář