Who deserves the truth?

První část

Podle vědců z Oxfordu je koronavirus podobný obyčejné chřipce, není vážný a již dříve se jím nakazila velká část populace

 

V dnešní době, víc, než kdy jindy, se nemůžete spolehnout, že vám lidé říkají pravdu. Pravdu si musíte zasloužit. A kdo si zaslouží pravdu? Who deserves the truth?

Ten, kdo pátrá a bádá, ten, kdo čte mezi řádky a přemýšlí, nespokojí se jen s informací, ale chce i důkaz. A to ne takový ten důkaz, někdo řekl, ať to byl kdokoliv. Jen takový člověk si zaslouží pravdu, který si ji vybojuje.

Plavete ve vodách zpráv a informací. Ale ty jsou různého charakteru. Jakýkoliv nesmysl se tak může stát pravdou. Stačí zapojit masové sdělovací prostředky (v dnešní době hračka) a statistiku, tu pramatku dezinformace. Zohnout ji dle potřeby a anarchie a total chaos je na světě. A teď nemyslím očekávané album Visacích zámků.

Nyní vyberte model, který podrobíte zkoumání a určete, co chcete měřit. Od toho se odvíjí kýžený výsledek. Jaký asi bude rozdíl mezi měřením sexuální aktivity mezi šestnáctiletými studenty a v domově důchodců? A ještě poměr: kolik z kolika. A máme hru jménem statistika ve hře. Některé skóre potěší a jiné srazí na kolena mocným nástrojem hněvu a zábleskem pravdy.

provazochodec jde po laně nad městem

A ještě něco tomu chybí. Abyste věděli, co z kouzelnického klobouku taháte, musíte pro to mít jméno. Nezabijete totiž mazlíčka, kterého jste pojmenovali. A jedno mě hned napadá, takové medvídkovské: Covid-19.

Teď už máte představu, proti čemu stojíte. Žádná věc totiž neexistuje, dokud ji nepojmenujete. A ještě přiřadit znaménko plus nebo mínus. Ať víte, na které straně se vyskytuje. Přítel, či nepřítel? S vámi, nebo proti vám? Mínus. Hurááá, máte jasnou představu o tom svinstvu. Dali jste nepříteli jméno, jako vždy v historii: komunista, žid, černoch, běloch, iluminát, homosexuál, feministka, sparťan, rasista, korona, nebo jen obecně soused.

Celé je to jen dobře zmáknutý marketing, tím se může Covid-19, alias korona chlubit. Přesto, že jsme denně, každou minutu, sekundu zahlcováni informacemi, nemáme dostatek informací. Kdo z těch balancujících na laně zavěšeném ve výšce přejde bezpečně na druhý konec?

Výňatek z workshopu asociace luskounů a netopýrů z minulého týdne

Napsat komentář