Nový kamarád

„Are you Mr. Curry?“ zeptal jsem se s neskrývaným respektem. „YES.“ WOW

Bydleli jsme na jezeře Inle v hotelu, který se skládal z domečků na kůlech čnících nad vodní hladinou. Jediná přístupová cesta byla po vodě úzkou branou v oploceném komplexu. I ta se na noc zavírala, aby snad nějaká zbloudilá loďka omylem nezakotvila u místního mola. Prostě konec světa.

I na takto od světa odříznutém místě se však může stát událost takřka světového významu. Při cestě na snídani do hlavní budovy, jsem si všiml nezvyklého lomozu na přístupovém molu. Personál tam věšel transparent. Všichni byli výjimečně slavnostně oblečeni a i nabídka jídla byla také nějaká větší.

Obešel jsem hlouček lidí, abych viděl, co je na transparentu napsáno: „Warmly welcome. Better moments with Steve Mc Curry.“

Když jsem v jídelně viděl sražené stoly v jednu dlouhou tabuli, došlo mi, že večeře bude slavnostní. Udělal jsem si čaj a posadil se k oknu. „Who is Mr. Curry ptal jsem se obsluhujícího, ale jen se smál a nereagoval. Evidentně neměl páru, o tom, co chci. Během snídaně jsem se zeptal pana Googla. První na mě vyskočil americký basketbalista. Co by ten černoch tady dělal? Divil jsem se. Pak jsem si uvědomil, že jsem nezadal ono Mc před příjmením, což znamená syn, něco jako arabské Ibn. Tohle už byl lepší výsledek. Objevil se taky Američan, ale tentokrát fotograf. Ten už by sem zabloudit mohl.

domečky na kůlech nad vodní hladinou

dva fotografové Petr H. Křivánek a Steve Mc Curry

A taky že ano, a ne jen tak ledajaký. Rovnou autor Afgánské dívky. Tuto fotografii viděl snad celý svět. Když jsem jej večer potkal na baru, neodpustil jsem si to a požádal jej o selfíčko. Je tady málo světla říkám, a on mě uchopil ruku i s telefonem a zatočil se se mnou, jako derviš. Prostě profík si světlo najde.

Ráno s ním pak nastupovalo do loděk asi deset lidí. Měli tady se Stevem workshop s názvem Lepší chvíle. Jeli na jezero fotit místní vyhlášené rybáře, co pádlují nohama.

Takže teď můžu říct, že mám nového kamaráda. A je to taky fotograf.

 

Ukázka z knihy „Myanmar na lenocha aneb jak se neztratit na vlastní pěst“ od PHK.

Slouží jako příručka pro ty, co nikdy nikde nebyli. Nebo si to nepamatují.

Napsat komentář