Fuck Newz

Pravda odhalena z více, než třicet tisíc let staré malby v jeskyni v Moravském krasu

Vědci z Ústavu geologických věd na přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně učinili jedinečný objev. V jedné z nepřístupných jeskyní v Moravském krasu narazili na podivný symbol na stěně. Nejprve málo zřetelnou kresbu nepovažovali za důležitou, ale po odebrání vzorků a podrobení zkoušce na její datování, byli doslova šokováni.

Stáří podivného glyfu se odhaduje na více než 32000 let! Což jej řadí do společnosti paleolitických nálezů v Lascaux nebo jeskyni Altamira. Datování pomocí uhlíkové metody je však řadou vědců rozporováno a také destruuje vzorek, neboť je potřeba odebrat materiál o hmotnosti až sto gramů.

Nyní stačí miligram

Z tohoto důvodu se naši vědci spojili s kolegy z Británie. Archeologové z Bristolské univerzity vyvinuli novou metodu datování pravěkých maleb a rytin, která je výrazně spolehlivější a nevyžaduje necitlivé odebírání vzorků. Analyzují se totiž vrstvičky vápence, jež se v průběhu věků na malbě usadily. Stáří se pak určí na základě rozpadu izotopů uranu.

Cestovatel časem?

A co vlastně záhadný symbol představuje? Nápadně totiž připomíná logo známé sociální sítě Facebook. Například v Česku byla na tuto síť mezi prvními napojena Masarykova univerzita až v roce 2006! Našli snad naši předkové dávno před uplácáním Věstonické venuše tunel v časoprostoru a po návratu ze svého výletu, své zážitky zaznamenali na vápencové stěně? Otázka, kterou si nyní kladou nejen vědci, ale hlavně dlouhá řada spisovatelů a lovců senzací.

Kanadský žert současného umělce?podivný obrazec v prehistorické jeskyni

V těchto dnech archeologové zahájili hledání kosterních a jiných pozůstatků v okolí nálezu, aby dalšími důkazy podpořili dataci obrazce. Zatím nechtějí dělat oficiální prohlášení, ale dle jejich tvrzení lze zásah moderního šprýmaře s téměř stoprocentní jistotou vyloučit.

O snímky ikony z jeskyně projevil zájem i známý švýcarský spisovatel a záhadolog Erich Anton Paul von Däniken, autor slavné knihy z roku 1968 Vzpomínky na budoucnost. Přesto, že svou profesi již pověsil na hřebíček a užíval si důchodu, množí se spekulace, že ho tento nález velmi zaujal a domlouvá možnou návštěvu místa v srdci Moravského krasu.

Brněnsko i celý Jihomoravský kraj to okamžitě vyšvihlo do centra zájmu. Primátorka města Brna Markéta Vaňková v pořadu Události v regionech pro Českou televizi řekla: „Brno a jeho okolí se stává světově známou oblastí, se kterou se musí počítat. V budoucnosti se jí už nikdo nevyhne obloukem. Ani americký prezident.“

 

Zdroj BinPress

Napsat komentář