Paranoia dnešní doby

Čím více informací z různých zdrojů se k nám dostane, tím více se snižuje naše schopnost rozeznat pravdu a lež.

 

Pozor na podvodné stránky! Hlásá nadpis velkými písmeny nad článkem.

Čtu dál, protože doufám, že se poučím, jak se bránit podvodníkům a na co si dávat pozor. A vzápětí se to dozvím: Proti hackerům je nejúčinnější ochrana, mít svá hesla a piny dobře uschovány před zneužitím. A hned následuje link s textem: „Klikněte zde a uložte všechny vaše přístupové kódy na naší stránce. Mějte je všechny pěkně v bezpečí a na jednom místě. Zároveň vám to usnadní manipulaci s nimi.“

měděná socha postavy

Hurá, zaplesám, taková nabídka se neodmítá.

A článek pokračuje: Neváhejte ani minutu nebo se vám stane to, co mému příteli: Neuložil si včas všechna hesla u nás a byl napaden hackerem! Bohužel už mu nebylo pomoci.

Proto ihned po dočtení článku přejděte na naše bezpečné stránky a vložte svoje údaje. Garantujeme vám, že u nás je vše jako v trezoru.

A pod tím obrázek spokojeného mladého člověka, který se usmívá do kamery a na stole plno papírů s piny, které už nepotřebuje, protože má přece elektronickou úschovnu. No sláva, konečně má někdo upřímnou starost o ochranu mých dat.

Proč mi to celé připadá podivně podezřelé? Stránka, která varuje před zlými hackery, je sama podvodná. Je to stejná situace, jako kdybyste odmítali někomu prozradit pin pro přístup do internetového bankovnictví a on by vám navrhl: „Ok, nic mi neříkej a vhoď mi jej v obálce do schránky.“ „Tak jo!“a uděláte to. To už je přece bezpečné.

 

Říkáte si, že se svou byť i průměrnou inteligencí, na něco takového nenaletíte? Divili byste se, kolik lidí se právě na takové záležitosti chytne. Stačí jen zabalit je do lákavého prodejního obalu.

Napsat komentář