Divadlo Greta

…a sdílela svůj hněv a frustraci, své úzkosti ze změny klimatu mezi národy.

A pokračuje to dál: Nebyla vědec. Nebyla ani ekonom. Ve svých šestnácti nebyla ještě ani žena. Nenabízela žádné praktické řešení. Byla jen plna obdivuhodné vášně…

To není úryvek z bible, poslední jezdec apokalypsy z knihy Zjevení, ani příběh o podnikatelce, která ke štěstí přišla.

Je to bohužel realita. Kdo však stojí v pozadí této akce s cílem ukázat celému světu, že stačí být IN tohoto proudu a stanete se miláčkem davu, kterého zvou na mezinárodní konference a summity. Nemusíte přece vědět, o čem mluvíte. Prakticky všechno vám řeknou. Nalejí do hlavy. Nebo to přebijete svým teatrálním projevem à la Il Duce nebo Führer zastavených v čase Heinrichem Hoffmannem. Je to arogance a agresivita.

Tlačením ukazováčků do stolu, až konečky zbělají, výhrůžkami a násilnými pózami se nic nezmění. Nepomůže jí schovat se za prezidenty, terminátora a jemu podobných, kteří si v její přítomnosti přihřívají již beztak dlouho vychladlý PR guláš. Neschová se ani za Asperga. Tím, že provede coming out se autismu nezbaví. A my tleskáme a nepřemýšlíme. Chováme se, jako by se tím vše vyřešilo. Jako by brutálního vraha, to že vše přizná, zbavilo viny.

Kolem švédské loutky severského divadla pravdy a lásky k životnímu prostředí se vytvořila negativní aura, která dokáže vyhodit z práce lidi, kteří mají jiný, byť také svůj a dokonce odborný názor.

Figuríny představující mučení náléváním vody do žaludku

Jakému to tajnému hnutí se podařilo vložit jí do hlavy pocit absolutní vlády rozmazleného čtrnáctiletého římského císaře Elagabaluse, jenž si vzal do úst věc svého zájmu, aby ji tímto chováním nadobro zničil? Pocit bezmezného a hlavně beztrestného velikášství je sám o sobě trestný. Ale to nevidíte. Když vám požehná celá čtvrtina hudební skupiny ABBA. A všechny MeeToo alias skupiny zvedají palec jako líbítko.

To vás v tomto věku oslovuje. A její rodiče zase těch 176 milionů vyhledávání google a další miliony sdílení. To se klidně zaprodej, dcero ďáblu. Teď jsi síla, co přes média diktuje. Nalejvárna pokračuje. A cože? ADHD? To je dnes móda, co se nosí na krku jako náhrdelník. Druh žvýkací gumy, který zrovna letí. Kdo to nemá, jako by nebyl. Jako teenager bez internetu.

Ale tohle není sportovní zápas.

Udělala by líp, kdyby na své cestě po moři do Ameriky, alias splnění tatínkova snu, vysbírala pár PET lahví a tím ulehčila životnímu prostředí mnohem víc.

Je jasné, že každá organizace holt musí mít svého mluvčího, jako třeba prezident. Z něj pak modelují mediální hvězdu. Jenže to je jen puppentheater. A v obou naprostá už ani ne fraška.

A na závěr:

Boyan Lamela, který ve věku též šestnáct let navrhl systém čištění oceánů od plastů. Bez arogance, ostrých gest a popularity. Pan Google jej vyhledá jen 270 tisíckrát. Svoji obdivuhodnou vášeň investuje do něčeho jiného, než médií, jež kradou duši.

Za nás vždy mluvily činy. Ne prázdná slova výhrůžek.

Chcete být jenom slavný tlučhuba nebo opravdu pomáhat i za tu cenu, že zůstanete v anonymitě?

1 komentář u „Divadlo Greta“

Napsat komentář