Zmáčkni knoflík

Představte si, že můžete zmáčknout knoflík, třeba Ctrl+Alt+Delete a zvolit si totální refresh. Vaše tělo i mysl se okamžitě občerství a vy se budete cítit, jako znovuzrozeni.

Že to nejde? Ale ano, je to možné, ale musíte pro to něco udělat. Stačí však málo: Sbalit si pár věcí a vyrazit. Kam? A to je vlastně jedno, hlavně do přírody. Většina lidí se stahuje do měst. Za prací, za příležitostmi, kvůli lehčí dostupnosti zdrojů. Sedmdesát procent lidské populace bydlí ve velkých městech. Tato nahuštěnost má však na lidský mozek negativní vliv. Městský život je totiž příliš uspěchaný a plný stresu, a pokud nevypadnete občas ven, takzvaně provětrat právě onen výše řečený orgán, odrazí se to na vašem psychickém stavu a chování.

Amygdala si nás omotala kolem prstů depresí a úzkostí a otevřela vrátka pro agresi a násilí páchané na všech včetně sami sebe. Nutnost věnovat stále něčemu pozornost, být pořád ve střehu a hodnotit situaci v ulicích, kterými se pohybujeme, nás nenechá odpočinout.

hrníček kávy položený v trávě

Jaká pohoda pak je položit svoji obtěžkanou hlavu jen tak do trávy a pozorovat broučky lozící po stéblech trávy. Ať se zas někdo jiný snaží šplhat vzhůru. Jaká to úleva pročistit si dýchací cesty čerstvým vzduchem s lesní vůní. Jaké překvapení pro neurony, kteří zvyklí na motání se a kličkování, najednou vidí cestu přímou a rovnou jako Via Romana.

Zkuste to také, vypadnout ven, jako já a odměnou vám bude širokoúhlá scenérie hvězdného nebe místo stejně nekonečných mozkovýplachových televizních seriálů v HD kvalitě. Usnete až se svítáním a po dvou hodinách spánku se budete cítit zcela odpočatě. Takto se ve městě necítíte ani po deseti hodinách. Ranní hrnek kávy postavíte vedle pampelišky a bolesti zad náhle povolí na mechové podestýlce. Čas se zpomalí, poletuje kolem a bere si oddychový čas.

Tohle je ten nejúčinnější lék na všechny nemoci světa. A to že funguje, poznáte snadno: Nebude se vám chtít vracet.

 
 

Napsat komentář