Ergoterapie

…aneb, jak si rozvrhnout den tak, abyste všechno stihli a nedej bože vám zbyl čas i sám na sebe

Jak si rozvrhnout každodenní činnosti a nezešílet? Internet vás zahrne hromadou článků na toto téma. Jak vést zdravý život. Deset návodů, jak si zorganizovat den. Ušetřete si půl hodinu denně jen pro sebe. Jenomže, jak to udělat? Taky vám připadá, že den je příliš krátký?

Abyste splnili všechna očekávání lékařů, zavděčili se zaměstnavateli, byli přínosem pro společnost a tak dále, musel by mít den daleko více hodin, než jen těch čtyřiadvacet. Když musíte spát, jíst, většina i pracovat, zdravě žít, dodržovat hygienu….

Počítejte se mnou:

Spánek. Spát bohužel/dík musíte a podle lékařů by to mělo být alespoň osm hodin denně. Jsou individuální rozdíly, ale berme to jako průměr. Jíst je také potřeba a dietologové opět radí, že by to mělo být pětkrát denně. Dejme tomu tři hlavní jídla po třiceti minutách dvakrát patnáct minut na přesnídávku a svačinku. To jsou dvě hodiny. Hygiena, tedy pokud nechcete shnít ve špíně, zabere bratru hodinu denně. Všechno to čištění zubů, koupání či sprchování, záchody, velké, střední i malé strany…U žen navíc líčení a odličování a jiné procedury spojené se zkrášlováním.

Západ slunce u moře

To jsou věci, které musíte. A teď k těm, které jsou společenskou nutností nebo alespoň slušností. Práce – obvykle osm hodin. Pokud nemáte zrovna home office, musíte se dopravit na nějaké místo a zpět. Dohromady další dvě hodiny, jestli neuvíznete autem v zácpě.

A teď něco pro zdraví. Cvičte, stačí půlhodina denně – OK. A tak stejně i pro duševní odpočinek. Zlepšuje to totiž empatii, prodlužuje život, vyprázdní mozek. Půl hodinová meditace by mohla stačit.

A dál? Někde bydlíte. Občas by to chtělo alespoň hodinu na úklid. Potraviny se sami nedovezou, někdo je musí nakoupit a zpracovat. Hodinové čekání ve frontě není nic výjimečného a za hodinu stihnete uvařit jen málokdy. Je pravda, že tyto činnosti neděláte denně, ale nějakou z nich vždycky. To už denní limit dvacet čtyři hodin přetéká.

A kde jsou zájmy, hry, přátelé?

A co sex? Odborníci opět praví, že je dobrá předehra, vytvořit atmosféru, pak se těch pár minut protáhne klidně i na hodinu.

Jak máte žít zdravě? Jak nemáte být uzavřen v mlýnku, jako křeček a hnát se pořád dokola za ničím, dokud nepadnete vysílením?

Vůbec nechápu, jak při tom všem někdo stihne ještě mít děti!

Napsat komentář